Cetatea Râșnov, o istorie a învingătorilor

Menționată pentru prima dată în documente în 1335, sub denumirea de Cetatea Țărănească a Râșnovului, aceasta este una dintre cele mai bine păstrate cetăți țărănești din Transilvania. De ce "țărănești"? Deoarece locuitorii se ocupau preponderent cu agricultura. Astăzi, locul, cumva izolat de restul lumii, este ca o mașină a timpului care te transportă cu sute de ani în urmă și îți arată viața adevărată a oamenilor de atunci.

Aceștia au construit cetatea în secolele al XIII-lea- al XIV-lea, pentru a se apăra de atacurile tătarilor. De altfel, nu o singură dată le-a salvat viața locuitorilor refugiați între zidurile sale, în asemenea momente.

Întreaga cetate, construită din piatră și cărămidă, legate cu mortar, are o suprafață de aproximativ 3.500 mp. Cetatea are fortificații încadrate de opt turnuri patrulatere și de unul poligonal. Fiind considerată "a doua vatră a Râșnovului", locuitorii au căutat mereu să-i îmbunătățească metodele de apărare. Odinioară, în cetate nu se intra direct, ci printr-o incintă înconjurată de un zid de piatră, incintă aflată acum în ruină. De-a lungul

Pag 12345